Sql Server Database Engine Servisinin Konfigüre Edilmesi ve Yönetilmesi-1

Sql Server 2012'nin kurulumu ile alakalı kısımları geçip direkt olarak database engine'in yönetiminden bahsetmek istiyorum. (İstenirse kurulum da anlatılabilir.)

Microsoft güvenlik sebebiyle Sql Server'ın birçok özelliğini varsayılan olarak pasif yapmıştır. Sql Server'ın kurulumu tamamlandıktan sonra yapmamız gereken şey instance'ımızı gereksinimlerimize göre konfigüre etmektir. Bu işlemleri yapmak için çeşitli araçlar ve Sql Server içinde bulunan bazı stored procedure'ler kullanılmaktadır. Bu yazı ve ilerleyen yazılarda bahsedilen işlemler anlatılacaktır.


1. Sql Server Configuration Manager Aracı


Başlat-> Programlar-> Sql Server klasörü altında bulunur aracımız. Sql Server Services seçeneğini seçerek makinemizde kurulu tüm instance'lara ait servisleri görebiliriz. Servislerle ilgili herhangi bir işlem yapmak için servis üzerinde sağ tuşla özelliklerine ulaşırız. Açılan menü aşağıdaki gibidir:



Log on tabında  (servisi çalıştıracak) kullanıcı ayarları, Service tabında servisin start mode ayarları yapılabilir. Advanced bölümünde ise Sql Server kullanım raporlarının Microsoft'a gönderilmesini ya da gönderilmemesini sağlayan "Customer Feedback Reporting" seçeneği bulunur.  Sql Server 2012 öncesinde Advanced tabında yer alan "Startup Parameters" seçeneği ile servis başlarken alacağı parametreler ayarlanırdı. 2012 ile beraber Startup parametresi ekleme işlemi "Startup parameters" tabında yapılır.
Filestream tabı Sql server 2008'den itibaren eklenmiştir. Filestream bir veritipi olmamakla birlikte blob, varbinary(max) tipinde 2 GB ile sınırlı olan resim, müzik, word gibi dosyaların boyutunu disk boyutu kadar yapan bir özelliktir. Bu dosyalar Sql server'ın veri dosyaları yerine NTFS dosya sistemine kaydedilip tabloya sadece disk üzerinde tutulan dosyayla ilişkili bir pointer kaydedilir.
Filestream özelliği başta pasiftir. Aktifleştirmek için:
  • Filestream tabı altında bulunan seçenekler ticklenir.
  • 2. adım olarak filestream erişim seviyesi belirlenir.
    1) Server'a bağlandıktan sonra instance'ımız üzerinde sağ tuş properties-> advanced->Filestream seçeneği altından
    2)T-SQL kodu, stored procedure ileEXEC sp_configure filestream_access_level, 2
Özelliğimizi aktif ettikten sonra artık oluşturacağımız veritabanları için Data ve Log dosyaları dışında Filestream Data Container adlı bir klasörde oluşacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Natural Key ve Surrogate Key Nedir?

PL/SQL'de DEĞİŞKEN TANIMLAMA, EKRANA YAZI YAZDIRMA ve GÜNCELLEME

SQL Server Analysis Services 2012’de Multidimensional Model ve Tabular Model